مقدمه
فضای مجازی مانند انقلاب صنعتی به عنوان یک پدیدهٔ جدید و هیجانانگیز، به سرعت در حال تغییر شکل زندگی انسانهاست. این فضا مجموعهای از تمام شبکههای ارتباطی و اطلاعاتیِ دیجیتالی و اینترنتی میباشد که با سرعت قابل توجهی مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و… را دستخوش تغییر کرده است.
این فضا امکان دسترسیِ آسان و سریع به اطلاعات و خدماتِ مختلف را برای کاربران مهیا کرده که از وبسایتها و شبکههای اجتماعی گرفته تا کسب و کارهای آنلاین و تجارت الکترونیک را در بر میگیرد.
فضای مجازی به طور قابل توجهی بر نحوهٔ تعامل، آموزش و یادگیری، کسب و کار، ارتباط و… تأثیر گذاشته و برای دسترسی به اطلاعات، رشد و توسعه، ایجاد فرصتهای جدید در زمینههای مختلف و… به کار گرفته میشود.
با این حال، این فضا، همانند دنیای واقعی، با چالشها و خطراتی نیز همراه است. در این مقاله به طور جامع به ماهیت فضای مجازی، فرصتها و چالشهای آن، مسئولیتهای اخلاقی و قانونی در این فضا و همچنین آیندهٔ این پدیده میپردازیم.
فضای مجازی چیست؟
در ابتدا به تعاریفی از این فضا میپردازیم.
فضای مجازی به عنوان یک مفهوم چند وجهی، با تعاریف متعددی از سوی متخصصان ارائه شده است. که برخی از این تعاریف عبارتند از:
مجموعهٔ تمام شبکههای ارتباطی و اطلاعاتیِ دیجیتال، این تعریف، جامعترین تعریف فضای مجازی است و تمام شبکههای کامپیوتری، سیستمهای ارتباطی، محتواهای دیجیتال و… را در بر میگیرد.
محیطی برای تعامل و ارتباط انسانها که بیشتر بر جنبهٔ اجتماعیِ این فضا و نقش آن در ایجاد ارتباطات و تعاملاتِ انسانها تأکید دارد.
فضایی برای دسترسی به اطلاعات و محتواهای دیجیتال این تعریف هم به نقش این فضا در تسهیلِ دسترسی به اطلاعات، دانش و سرگرمی تأکید دارد.
فضای مجازی را بهتر و دقیقتر بشناسیم
اکنون که با تعاریف این فضا آشنا شدیم، برای درک بهتر و دقیقترِ این فضا، نیاز است که این تعاریف را گستردهتر بررسی کنیم و به بررسی برخی از فرصتها و چالشهای قابل توجهِ این فضا بپردازیم.
در ادامهٔ مقاله، به جزئیات بیشتری در این خصوص خواهیم پرداخت.
فرصتهای فضای مجازی
بر کسی پوشیده نیست که فضای مجازی به طور قابل توجهی بر زندگی روزمرهٔ انسانها تأثیر گذاشته و باعث گسترش، تسریع و بهبود زندگی انسانها در زمینههای مختلف شده است و به عنوان یک ابزار ضروری برای ارتباط، اطلاعات، سرگرمی، و تجارت در نظر گرفته میشود.
در این فضا افراد میتوانند از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و به طور مستقیم و بدون نیاز به میانجی یا واسطه، به ظور گسترده و سریع به اطلاعات در زمینههای متنوع دسترسی پیدا کنند. همچنین میتوانند از این فضا به عنوان منبعی (البته نه خیلی معتبر) برای دریافت سریع و بهروز اخبار و… استفاده کنند.
فضای مجازی همچنین به ایجاد فرصتهای جدیدِ شغلی برای تجارت و خرید و فروشِ آنلاین منجر شده است. افراد میتوانند از این طریق، محصولات و خدمات را خرید و فروش کنند، کسب و کار خود را رونق دهند، مشتریهای بیشتر، راضیتر و وفادارتر جذب کنند و… .
فضای مجازی و ارتباطاتِ انسانی
فضای مجازی که از آن به عنوان یک ابزار برای ارتباط و مشارکت با دیگران استفاده میشود و در عین حال به تغییر در نوع ارتباط و چالشهایی در ارتباط واقعی منجر شده است، امکان برقراری ارتباط آسان و ارزان با افراد در سراسر جهان را فراهم کرده و بر نحوهٔ ارتباط انسانها تأثیرگذار بوده است. استفاده از علائم، استیکرها و ایموجیها در پیامهای آنلاین و همچنین ارتباط صوتیتصویری در این فضا بسیار زیاد شده است.
شبکههای اجتماعی، پیامرسانها، و ابزارهای ویدئوکنفرانس از جمله ابزارهایی هستند که ارتباطات را تسهیل میکنند، که به ایجاد و ارتباط با افرادِ همفکر، دوستان و همکارانِ جدید منجر شده است.
دسترسی به اطلاعات و آموزش
فضای مجازی به عنوان یک منبع غنی از اطلاعات و محتوای آموزشی عمل میکند. وبسایتها، پلتفرمهای آموزشیِ آنلاین، کتابخانههای دیجیتال و همین وبسایتِ وب کار گستر که مشغول مطالعهٔ مقالات آن هستید، از جمله ابزارهایی هستند که دسترسی به اطلاعات را برای هر شخص و با هر سطح دانشی فراهم میکنند.
این فضا به عنوان یک ابزار قدرتمند، فرصتهای آموزش و یادگیریِ بیشماری را جهت این امرِ مهم در اختیار کاربران قرار میدهد و دسترسی به مطالب را بسیار آسان کرده، از جمله: امکان دسترسی به آموزش در سطح جهانی، آموزشهای جدید و خلاقانه، استفاده از تکنولوژیهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در آموزش و…
بنابراین فضای مجازی فرصتهای جدیدی را برای همهٔ افراد، بهخصوص معلمان و اساتید فراهم کرده است تا اطلاعاتِ خود را با دیگران به اشتراک گذاشته و از آموختههای هم بهرهمند شوند، به عنوان مثال: امکان ارتباط و همکاری با معلمان و اساتیدِ دیگر در سطح جهان، استفاده از منابع آموزشیِ جدید و… .
اشتغالزایی و فرصتهای اقتصادی
فضای مجازی فرصتهای جدیدی را برای ایجاد مشاغل و فعالیتهای اقتصادی فراهم کرده است. تجارت الکترونیکی، بازاریابی آنلاین، و خدمات دیجیتال، آموزش مجازی و… از جمله بخشهای مهم اقتصادِ دیجیتال هستند که به ایجاد مشاغل جدید و توسعهٔ اقتصادی کمک میکنند.
مسیرهای متنوعِ اقتصادی در این فضا، به طور مؤثر در حال بهروز شدن هستند. ابزارها و فناوریهای جدید، فرصتهای زیادی را برای ایجاد و توسعهٔ مدلهای اقتصادی فراهم میکنند که صاحبانِ کسب و کارها باید از این فرصت و از این فضا نهایت بهره را ببرند.
صاحبان کسب و کارهای آنلاین میدانند که فضای مجازی به عنوان یک فرصت کمنظیر برای رشد اقتصادی در نظر گرفته میشود. این فضا زمینه را برای ایجاد مشاغل آنلاین، توسعهٔ کسب و کارهای جدید، افزایش بازارهای جهانی و… فراهم کرده است. همچنین خرید و فروش محصولات و ارائهٔ خدمات به صورت آنلاین از جمله مواردِ تجارت الکترونیک بهحساب میآیند که به طور چشمگیری جهت رشد اقتصادیِ مشاغل، مؤثر هستند.
همچنین این فضا شرایطی را ایجاد کرده است که افراد میتوانند اطلاعات و مهارتهای خود را با دیگران به اشتراک گذاشته و از آن سود ببرند یا به صورت مشارکت اقتصادی، فعالیت کنند که امکان ارتباط و همکاری با کارفرمایان و… را میدهد. مانند مارکت پِلِیسها (Market Place) که نمونهٔ واضحی از فعالیتهای اشتراکیِ اقتصادِ آنلاین هستند.
نوآوری و توسعهٔ تکنولوژی
فضای مجازی میتواند به افزایش کارایی و بهبود کیفیت کلیِ زندگی منجر شود. این فضا به عنوان مکانی برای همکاری، به اشتراکگذاریِ ایدهها، و توسعهٔ تکنولوژیهای جدید عمل میکند. شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای آنلاین مکانی را برای ایجاد ارتباط بین دانشمندان، مخترعان، و کارآفرینان فراهم میکنند.
فضای مجازی به عنوان یک ابزار قدرتمند برای توسعه و پیشرفت در نظر گرفته میشود و زمینه را برای نوآوری و توسعهٔ فناوریهای جدید فراهم کرده است. از طرفی پایه و اساس این فضا، نیازمند توسعهٔ زیرساختهای تکنولوژیک مانند اینترنت و ارتباطات است. خودِ این فضا میتواند به توسعهٔ زیرساختهای تکنولوژیکِ کشورها کمک کند.
همچنین میتواند به توسعهٔ اقتصادی (از طریق ایجاد مشاغل جدید و بهروز و افزایش بازارهای جهانی) ، توسعهٔ اجتماعی (از طریق افزایش ارتباط، همکاری و ایجاد کمپینهای اجتماعی) و توسعهٔ فرهنگی (از طریق انتشار ایدهها و هنر و محتوای فرهنگی) کمک کند.
از آنجایی که هر شغل، دانش و تخصصی نیازمند افراد متخصص در آن حوزه میباشد، فضای مجازی نیز نیازمند نیروی انسانیِ ماهر در زمینه های تکنولوژی و IT است. که این خود میتواند به توسعهٔ نیروی انسانی و کارآمد در این زمینهها کمک کند.
تأثیر فضای مجازی بر فرهنگ و اجتماع
شبکههای اجتماعی و ارتباط آنلاین به جزء جداییناپذیر از زندگیِ اجتماعی تبدیل شدهاند. فضای مجازی به عنوان یک بستر برای ایجاد و انتشار فرهنگ و هویتهای جدید استفاده میشود که میتواند به تغییر در فرهنگ و هویت منجر شود.
این فضا تاثیر عمیقی بر فرهنگ و هویت انسانها داشته است. فضای مجازی به عنوان یک پلتفرم برای انتشار ایدهها، هنر و محتوای فرهنگی عمل میکند. افرادِ کشورهای مختلف در همین فضا با سبک زندگی و فرهنگهای دیگر کشورها آشنا شده و بعضاً از آن تأثیر میپذیرند.
فضای مجازی فقط یک تکنولوژی نیست، بلکه یک نیروی قدرتمندِ فرهنگی و اجتماعی هم هست که بر جنبههای مختلف زندگیِ انسانها حتی در سبک گفتوگو و نحوهٔ سخنگفتنِ انسانها تأثیرگذار بوده و نحوهٔ ارتباط و تعاملاتِ انسانها را تغییر داده است.
این فضا امکان ارتباط و تعامل بین فرهنگهای مختلف را فراهم کرده است. این همگراییِ فرهنگی میتواند به فهم متقابل بین فرهنگها و همچنین به انتشار ایدهها و افکار جدید کمک کند.
فضای مجازی و سیاست
فضای مجازی به عنوان یک میدان برای فعالیتهای سیاسی و انتخاباتی تبدیل شده است که به احزاب سیاسی، نامزدهای انتخابات و دیگر فعالانِ سیاسی امکان میدهد تا با مخاطبان خود به طور مستقیم ارتباط برقرار کنند. در این فضا، رأیگیریِ آنلاینِ انتخابات نیز وجود دارد که به افراد در سراسر جهان، امکان میدهد در انتخابات، بدون نیاز به حضور فیزیکی شرکت کنند.
این فضا همچنین به توسعهٔ تبلیغاتِ انتخاباتی و استفاده از شبکههای اجتماعی برای رساندن پیامهای انتخاباتی منجر شده است و نامزدهای انتخابات و گروهها و احزابشان میتوانند اخبار و اطلاعاتِ سیاسی را در این فضا منتشر کنند و با داشتنِ شفافیتِ سیاسی، باعث جلب اعتماد و افزایش دانش سیاسیِ مردم شوند.
گرچه متأسفانه برخی از نامزدها یا هوادارانشان اخبار کذب، وعدههای دروغین و اطلاعات غلط و منفی را منتشر میکنند که میتواند به تأثیرگذاری بر افکار عمومی و ایجاد تعصب و انحراف در انتخابات منجر شود. که این گونه اقدامات، خلاف قانون و خلاف اصول انسانی است و میتواند به تفرقهافکنی و ایجاد تنش در جامعه منجر شود.
اشاره به این نکته ضروری میباشد که فضای مجازی و شبکههای اجتماعی میتوانند به عنوان ابزاری برای انتشار افکار و رفتار سیاسی و همچنین اخبار جعلی یا حقیقی و… استفاده شوند، تأثیر این فضا بر جناحهای سیاسیِ کشورهای مختلف، غیر قابل انکار است. گاهی همین فضا، سرنوشت سیاسیفرهنگیِ یک کشور را مشخص میکند.
فضای مجازی و محیط زیست
فضای مجازی میتواند به حفظ محیط زیست کمک کند. به عنوان مثال با استفاده از این فضا میتوان به ایجاد سیستمهای مدیریت منابع طبیعی و توسعهٔ فناوریهای جدید برای حفظ محیط زیست و همچنین به کاهش مصرف کاغذ و حفظ منابع طبیعی کمک کرد.
طبیعتاً هرچه بیشتر در این فضا با استفاده از فناوریهای ایجاد شده، کارها و فعالیتهای روزمره صورت گیرد، بهخصوص در فعالیتهای بروکراسی و کاغذبازیهای اداری، تولید و میزان استفاده از کاغذ، برق و سایر منابع طبیعی و انرژی کاهش مییابد که این موضوع میتواند به حفاظت از محیط زیست کمک کند.
همچنین این فضا میتواند به افزایش آگاهی و مشارکت عمومی در مورد موضوعات محیط زیستی منجر شود. سازمانهای مردمنهاد، در این زمینه، میتوانند با استفاده از فضای مجازی، کمپینها و اطلاعرسانیهای مختلف، آگاهیها و اطلاعاتِ محیط زیستی را بین مردم انتشار دهند و افراد را جهت شرکت در فعالیتهای مختلف برای حفاظت از محیط زیست ترغیب کنند.
چالشهای فضای مجازی
تا اینجا با فرصتها، ویژگیها و نکات مثبت این فضا آشنا شدیم و توضیحاتی را خدمت شما بزرگواران ارائه دادیم، اما همانطور که در دنیای واقعی، وقتی موضوعات مختلف را مورد برررسی و کنکاش قرار میدهیم با موارد و نکات مثبتی مواجه میشویم اما شاهد نکات و موارد منفی هم خواهیم بود. فضای مجازی هم از این قاعده مستثنی نیست و با وجود تمام مزایای خود، با چالشها و نکات منفی همراه است که در ادامه، به این نکات و چالشها خواهیم پرداخت. و البته راهحلهایی را هم جهت برونرفت از این چالشها خدمت شما بزرگواران ارائه خواهیم کرد.
چالشها و مسئولیتهای اخلاقی و قانونی در فضای مجازی
فضای مجازی مانند یک فضای عمومی، دارای مسئولیتهای اخلاقی و قانونیِ مختلف میباشد. از جمله میتوان به احترام به حقوق دیگران، حفظ حریم شخصی، مسئولیت برای مطالب منتشر شده، مراقبت از اطلاعات شخصی، عدم حمایت از فعالیتهای غیر قانونی، عدم حمایت از هنجارشکنانِ فضای مجازی و… .
یکی از مهمترین چالشهای اخلاقی در این فضا حفظ حریم خصوصی کاربران است. جمعآوری اطلاعاتِ شخصی و استفاده از آن بدون اجازهٔ شخص، جرم و از جمله خطرات این فضا است. همچنین مراقبت از اطلاعاتِ شخصی و حساس در این فضا از اهمیت بالایی برخوردار است. انتشار اطلاعاتِ غلط و اخبار جعلی و شایعات که میتواند بر افکارِ عمومی و تصمیمگیریهای افراد تأثیر منفی بگذارد.
در این میان الگوریتمهای شبکههای اجتماعی و موتورهای جستجو هم میتوانند بر نحوهٔ تفکر و رفتار کاربران تأثیر بگذارند.
مسئولیت مطالب منتشر شده در این فضا، محافظت از حقوق کاربران، کنترل فعالیتهای غیر قانونی از جمله مواردی هستند که نیازمند قانون، توجه و برنامهریزی هستند.
خوشبختانه یا متأسفانه فضای مجازی روی بحث انسانیت تأثیرگذار است. نحوهٔ تفکر، احساسات، و رفتار انسانها تحت تأثیر استفاده از این فضا قرار میگیرند که اگر نظارت و قوانین درست و اصولی بر این فضا حاکم نباشد، تبعات حاصل از آن، فرد و جامعه را درگیر میکند. مانند: اختلال در سلامت ذهنی، کاهش خلاقیت، کاهش روابط انسانی و…
این فضا میتواند به عدم تمرکز، توجه کوتاه مدت، محدودیت در تفکر عمقی، تغییر در نحوهٔ یادگیری و آموزش، اعتیاد به فضای مجازی و انزوا از زندگی واقعی، خطرات سلامتی مانند استرس، اضطراب و اختلال خواب منجر شود.
اینترنت اشیاء (IOT) (که به اتصال دستگاههای مختلف به اینترنت و برقراری ارتباط بین آنها و منجر به شهرهای هوشمند، خانههای هوشمند و… میشود.) و همچنین هوش مصنوعی (AI) به طور جدی در این فضا در جال گسترش و استفاده میباشند و به زودی بر نحوهٔ ارتباط، تجارت، و حتی زندگی انسانها تأثیر میگذارند. اگر قوانین و آموزشهای لازم و جدی در این زمینهها صورت نگیرد، ممکن است در آینده، شاهد ناهنجاریها و مشکلاتی در این زمینهها باشیم.
فضای مجازی زمینه را برای انجام جرائم مختلف مانند کلاهبرداری، جعل هویت، هک و… فراهم میکند. همچنین امکان سوء استفاده از اطلاعات شخصی و یا تهدید و آزار و اذیت افراد در این فضا وجود دارد.
در زمینهٔ آزادی بیان با اینکه افراد میتوانند نظرات خود را بدون محدودیت بیان کنند اما این آزادی میتواند به بیان مطالب کذب و خلاف قانون، خلاف عفت و هنجارهای جامعه، آزار و اذیت افراد، انتشار محتوای نفرت انگیز، ترویج خشونت و… منجر شود که هر کدام از این موارد در تمام کشورها جرم بوده و پیگرد قانونی دارد.
کاربران باید به حقوق دیگران مانند حق حریم خصوصی، حق مالکیت و… احترام بگذارند. کاربران مسئول مطالب منتشر شدهٔ خود در این فضا هستند و باید مطالب قانونی و اخلاقی را منتشر کنند. باید از اطلاعات شخصی و حساس خود مراقبت کنند. آنها باید از هرگونه حمایت و ترویج فعالیتهای غیر قانونی مانند ترویج خشونت، تبلیغ کلاهبرداری، و یا تهدید دیگران در فضای مجازی خودداری کنند.
فضای مجازی و انسان سایبری
با پیشرفت تکنولوژی و توسعهٔ فناوری و استفاده از فضای مجازی، تعریف انسان نیز در حال تغییر است. انسانِ سایبری به عنوان یک مفهوم جدید در این فضا مطرح شده است.
این تعریف به کسی اطلاق میشود که بخش قابل توجهی از زندگی خود را در این فضا سپری میکند. این افراد، بیشتر با هویتِ آنلاینِ خود شناسایی میشوند و بخش قابل توجهی از فعالیتهای آنها در فضای مجازی صورت میگیرد.
اما انسان سایبری با چالشهای جدیدی مواجه است که نیازمند توجه و راه حل هستند، از جمله:
- انزوا و افسردگی
- اعتیاد به فضای مجازی
- هویت و شخصیتِ مجازی که میتواند با هویتِ واقعیِ او تفاوتهای قابل توجهی داشته باشد.
این مشکلات میتوانند در تعامل با دیگران و زندگی روزمرهٔ فرد اختلال ایجاد کند و جامعهای با انسانهای دارای افکار و رفتار خسته، ناشایست، پریشان، منزوی و… ایجاد کند.
خواسته یا ناخواسته، این فضا، فضای مجازی است، و در نهایت، حتی این انسانهای سایبری هم گاهی وارد فضای واقعی (خانواده، همسایه، حضور در سطح شهر و…) میشوند و اگر دچار تبعاتِ این فضا شده باشند، میتوانند این روحیات و افکار و رفتارهای نامناسب را با خود در سطح جامعه بیاورند و جامعه را دچار تنش کنند.
بنابراین، برای داشتنِ جامعهٔ مجازی و حقیقیِ پاک و سالم، شرکتهای فناوری، سازمانهای مردمنهاد و غیر انتفاعی، نهادهای امنیتی، حکومتها و خودِ این افراد باید مسئولیت اجتماعی را در مورد فضای مجازی و کاربران، به طور جدی در نظر بگیرند و برای ایجاد یک فضای امن، مطمئن و اخلاقی تلاش کنند.
مقابله با چالشهای فضای مجازی
جهت رویارویی با چالشهای این فضا، نیازمند رویکرد چند جانبه هستیم: آموزش کاربران، قوانین و مقررات، نظارت و کنترل، همکاری بینالمللی و… از جمله مواردی هستند که باید برای مقابله با چالشهای این فضا، مورد استفاده قرار بگیرند.
آموزش کاربران در مورد خطرات و چالشهای این فضا و ایجاد آگاهی از مسئولیتهای اخلاقی و قانونی در فضای مجازی ضروری میباشد.
آموزش و توسعهٔ قوانین و مقررات برای کنترل فعالیتهای غیر قانونی و محافظت از حقوق کاربران و نظارت و کنترل بر فعالیتهای آنها برای شناسایی و مقابله با فعالیتهای غیر قانونی و محتوای مضر باید به طور جدی مورد بررسی قرار گرفته و انجام شوند.
همکاری بینالمللی نیز برای تبادل اطلاعات، توسعهٔ قوانین و مقررات مشترک، و مقابله با جرائم سایبری در سطح جهان با همکاری کشورهای مختلف ضروری میباشد.
آیندهٔ فضای مجازی و انسان
فضای مجازی در حال تغییر شکل نحوهٔ زندگی انسانهاست. اما تأثیر آن فقط به نحوهٔ ارتباط یا کارِ ما محدود نمیشود. این فضا در حال تغییر خود انسان نیز است. این فضا ذهنیت ما را به طور قابل توجهی تغییر داده. ما به جهانِ اطرافِ خود به عنوان یک مجموعه از اطلاعات و محتوا نگاه میکنیم.
آیندهٔ این فضا به طور قابل توجهی به توسعهٔ تکنولوژی و نیز به نحوهٔ ارتباط و تعامل انسانها با یکدیگر بستگی دارد. مسائل بیوتکنولوژی مانند واقعیت مجازی (VR) ، واقعیت افزوده (AR) ، هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیاء (IOT) میتوانند به ایجاد تجربههای جدید در زمینههای پزشکی، آموزشی، اقتصاد، امنیت سایبری، صنعت، تجارت و… کمک کنند.
پس میشود گفت انسانها آیندهای هیجانانگیز در فضای مجازی خواهند داشت. ولی مجدداً لازم به تذکر است که اگر قوانین و آموزشهای لازم در این زمینهها به درستی و به طور جدی انجام و رعایت نشوند، همین تکنولوژی میتواند باعث چالشها و خطرات فراوان در زندگی فردی و اجتماعیِ انسانها شود.
نتیجهگیری
فضای مجازی یک نقطه عطف در تاریخ و به عنوان یک پدیدهٔ انقلابی و قدرتمند شناخته میشود که به طور قابل توجهی بر زندگی انسانها تأثیر گذاشته است.
این فضا فرصتهای بیشماری را برای ارتباط، آموزش، سیاست، توسعهٔ اقتصادی و… فراهم میکند و به ما امکان میدهد تا با افکار، اطلاعات، فرهنگهای جدید و… آشنا شویم و به دنبال ایجاد یک جهانِ بهتر باشیم.
با این حال اما این فضا با چالشها و خطرات ذاتی خود نیز مانند: سوء استفاده از اطلاعات، اعتیاد به شبکههای اجتماعی، نقض حریم خصوصی، انتشار اطلاعات غلط و… همراه است.
برای ایجاد یک فضای مجازی امن و مطمئن و اخلاقی، نیازمند تلاشِ مشترک از سوی کاربران، حکومت و سازمانها و نهادهای مختلف هستیم. باید به طور جدی به چالشهای اخلاقی و قانونی در این فضا بپردازیم و برای ایجاد یک محیط امن که به خوبی از حقوق انسانها محافظت کند تلاش کنیم.
مسئولیتهای اخلاقی و قانونی در این فضا از اهمیت بالایی برخوردار هستند. کاربران باید به حقوق دیگران احترام بگذارند، مسئول مطالب منتشر شدهٔ خود باشند، و از اطلاعاتِ شخصیِ خود و اطلاعات حساسِ دیگران مراقبت کنند.
فضای مجازی در آینده نیز به طور مستمر در حال توسعه و تغییر است. هوش مصنوعی، واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و… بر نحوهٔ زندگی، کار و ارتباط انسانها تأثیر میگذارند. بنابراین آگاهی و شناخت کافی از این فضا برای هر فرد در جامعه امروزی ضروری میباشد.
منابع